Lækkert glutenfrit og laktosefrit rugbrød

Det med at have gluten allergi, er faktisk pisse besværligt men samtidig også lækkert (specielt når man er gravid – ingen bager besøg) Men ulempen med at have det er, at man jo savner de ting som man plejede at spise – f.eks. rugbrød – og hold nu fast hvor jeg elskede rugbrød med pålæg på eller et lækkert rugbrød fra bageren af.. MUMS!
Der er jo intet der kan måle sig med et rigtigt rugbrød – af alle dem jeg har smagt har de en ting til fælles, de stinker og er møg tørre!!
Min svigermor er diætist (hun har virkelig hjulpet mig meget ang. min diæt, og har lavet forskellige forsøg med at få glutenfri rugbrød til at smage godt. Sammen er vi kommet frem til, at denne opskrift klart er den, som minder mest som det rigtige rugbrød. – det skal dog også lige siges, at jeg er en af dem der virkelig ikke kan tåle hvedestivelse og andre former for hvede og havre.. Men dette her kan jeg heldigvis godt spise. HALLELUJA!!!
Opskriften tager et par dage, så hav tålmodighed – det er ventetiden værd!

Skærmbillede 2012-12-18 kl. 12.24.46

Fremgangsmåden:
Surdej på rismel, som man skal bruge for at lave brødet:
  • 40 g. rismel
  • et lille stykke gær, svarende til en ært
  • 1.5 dl. vand

OBS: Rør det sammen i en skål i hånden, og lad det stå til næste dag på køl.

Her starter opskriften :
1. del – dag nummer 1 – Grunddej: (Lad det stå natten over)
  • Din surdej, ca. 2 dl. som du nu fremover altid har stående på køl 🙂 (se opskrift ovenover)
  • 300 g. rismel
  • 4 dl. vand

    OBS: Når du har taget din surdej og blandet med de 300g rismel og 4 dl vand, tager du 2 dl. fra, som nu er din nye “gemme surdej” – ind på køl med den. – så slipper du for at skulle lave en ny portion nogensinde igen. Svigermor har det stående i en tupperware i køleskabet.

2. del – dag nummer 2 – Brødet:

du skal bruge:

  • Grunddejen fra i går,
  • 5 dl. vand
  • 40 g. halvsalt
  • 250 g. kogte ris (brune el. almindelig er eget valg, som også kan laves dagen før)
  • 2 spsk. olie
  • 25 g. carob
  • 100 g. solsikkefrø
  • 25 g. hørfrø
  • 25 g. semsamfrø
  • 50 g. hirseflager
  • 50 g. boghvedeflager
  • 50 g. risflager
  • 130 g. gulerødder
  • 133 g. majsmel
  • 133 g. kartoffelmel
  • 133 g. rismel

Fremgangsmåde: 

  • Bland alle tingene sammen, men undlad at komme alt melet i samtidig – start evt med alt det våde og kernerne samt frø, og tilsæt melet lidt af gangen, når alt melet er optaget i dejen, skal den køre 10-15 min på røremaskinen.
  • Brødes hældes nu op i to små bagebrøds forme eller et stort, hvis man ligger inde med det? Jeg er mest til to små, syns faktisk det smager bedre..
  • Lad den hæve natten over
  • Kom nu brødet ind i en 200 grader forvarmet ovn og lad det bage i ca. en time, men hold øje hvis du bruger to små bageforme. Det være 98 grader på dit termometer – en god ting at have, men ellers mærk dig frem.
  • Tag det nu ud af ovnen og lad det køle af på en rist, før du skærer i det, selvom det er fristende at tage endeskiven med det samme 🙂

Skærmbillede 2012-12-18 kl. 13.09.44

Mums – så er der sgu lækre rugbrøds madder igen.

Brødet kan holde sig ca en uge, og kan også sagtens fryses, så reelt behøver du kun at bage en gang eller 2 om måneden 🙂
Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s